Vianočný punč
K Vianociam nesmie chýbať voňavý punč. Ktorý poteší nielen oči, ale zahreje aj dušu.
Punč je názov pre široké spektrum nápojov, či už nealkoholických či alkoholických, ktoré väčšinou obsahujú ovocie alebo ovocnú šťavu. Pochádza z Indie, odkiaľ bol v 17.storočí dovezený do Anglicka a ďalej sa potom rozšíril do ďalších krajín. Na večierkoch a oslavách sa často podáva v širokých nádobách, „bowloch“, v strednej Európe je veľmi populárny počas vianočných sviatkov.
História
Slovo punč má pôvod v hindskom výraze pánč (slov. päť), pretože pôvodne sa zhotovoval z piatich prísad: z alkoholu, cukru, citrónu, vody a čaju alebo korenia.Z Indie sa do Anglicka dostal vďaka námorníkom a zamestnancom Britskej Východoindickej spoločnosti na začiatku 17. storočia, a odtiaľ putoval do ďalších európskych krajín. Pokiaľ sa podáva v spoločnosti, býva zvykom, že obsahuje menšie množstvo alkoholu ako klasické koktaily. Termín „punč“ je po prvýkrát v britských listinách zanesený v roku 1632, kedy bola väčšina punčov zhotovovaná z vína alebo brandy, avšak okolo roku 1655 sa začal používať jamajský rum a zrodil sa punč, aký ho poznáme dnes.